“Nya normala” koncept för hemmet

Electrolux-NewNormal_HomeConcepts

Electrolux utmanade industridesignstudenter vid UID (Umeå Institute of Design – Designhögskolan Umeå universitet) att fundera ut post Covid-19-lösningar för hemmet. Resultatet är fyra koncept som skall göra hemmet mer omtänksamt i utmanande tider.

– Att förbättra hemupplevelser är inbäddat i vårt DNA. En viktig del av arbetet återspeglar behovet av att tillmötesgå anpassat beteende under corona. Med mer tid i hemmet ökar fokus på hushållsapparaters kvalitet, prestanda och design. Vi ser också ett större intresse för hygien och sanitet. Detta gör partnerskapet med nästa generations designtalanger, som arbetar tillsammans för att hitta lösningar för att hjälpa människor, för att berika livet och för att forma livet till det bättre, särdeles givande, säger Thomas Johansson, Design Director, Electrolux.

– Samarbetet med Electrolux är en intressant utmaning för designstudenterna. Samarbetet gör det inte bara möjligt för studenterna att testa sina färdigheter för att lösa problem i verkligheten utan innebär också att de kan ta del av de insikter som Electrolux har, för att säkerställa att koncepten är inspirerande, praktiska och önskvärda. Det är vad vi förbereder alla studenter på UID för – att de skall göra en betydelsefull skillnad i världen, säger Thomas Degn, Programme Director MFA Advanced Product Design, UID.

Electrolux-FikaFromAfar

Fika from Afar – en ny social upplevelse
Designer: Sydney Eilbacher (USA), Jovan Vulic (Serbien) och Nathanael Boell (Tyskland).
“Fika from Afar” finslipar den delade upplevelsen av den svenska ritualen “fika” och har omarbetat den för människor som arbetar hemifrån eller är isolerade från vänner och familj.
Detta koncept handlar uteslutande om att ge glädje och sociala upplevelser till de som saknar interaktionen vid kaffe- och tepausen, genom användande av modern kommunikationsteknologi.

Kaffemaskinen är ansluten till en app som i sin tur ansluter till andra användare av appen, inte bara för att boka tid för fika utan också för att dela med sig av olika smaker och smakrekommendationer. Det är en intim omarbetning av videosamtal, till stunder av samhörighet.

Electrolux-Vika

VIKA – hemmakontor och välbefinnande
Designer: Mathilda Karlsson (Sverige), Marian Dembkiewicz (Sverige) och Arvind Sushil (Indien).
VIKA är en luftrenare/arbetsstationssupport för hemmet. Den är expanderbar och ihopfällbar, och finns i flera storlekar. VIKA avgränsar utrymme medan Electrolux luftreningsteknik hjälper människor att få ut det bästa av sin hemmiljö.

Praktiska lösningar inkluderar en vikbar anslagstavla som rymmer anteckningar, förhindrar distraktioner och nyfikna ögon. När arbetstiden är slut kan VIKA vikas upp för att symboliskt visa dagens nästa kapitel.

Electrolux-Muho

Muhō – handspritare för hallen
Designer: Stijn van Cuijk (Nederländerna), Jakob Kohnle (Tyskland) och Laurenz Simonis (Tyskland).
Teamet bakom Muhō vill förbättra hemmets rykte som en säker zon och skydda oss från omvärldens faror. Genom att desinficera båda händerna – med flytande desinfektionsmedel – och de föremål man mest interagerar med under dagen (nycklar, mobiltelefon etcetera) med UV-ljus, hjälper Electrolux Muhō människor att minimera smittsamma hot.

Den vägghängda designen gör det inte bara lätt att implementera sanitetsanläggningarna i vardagen utan förbättrar dessutom produkten med en spegel som kan visa information som till exempel klockslag, temperatur och väder.

Electrolux-Elepsy

ELEPSY – Säker rengöring av grönsaker och frukt
Designer: Sinan Altun (Turkiet), Yilin Lyu (Kina) och Yuchen Lan (Kina).
ELEPSY är en steriliserare för grönsaker och frukt, som adresserar den oro människor kan ha gällande matens renhet – även efter det att den tvättats under vatten. I sin forskning fann designteamet att en del människor använder tvål eller kemikalier för att desinficera sådan mat, vilket kan vara farligt och dessutom förbrukar onödiga mängder vatten.

ELEPSY är designad som en småelektrisk produkt för köket och är tänkt att lösa dessa problem genom att ge människor möjlighet att desinficera, rengöra och torka frukt och grönsaker. Dessutom kan man servera direkt från den avtagbara tallriken. Den funktionella designen fulländas med en samtida estetik så att den skall kunna avnjutas som ett objekt i sig självt, utöver att möjliggöra för människor att känna sig säkrare i sitt dagliga liv.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone