Överdosering sliter ut diskmaskiner

Miele-G70000dismaskiner

”Diskmaskiner slits ut i onödan på grund av överdosering” är rubriken på en artikel av Kristina Hedberg i Dagens Nyheter den 3 mars 2020, där man kan läsa att svenska hushåll regelbundet överdoserar maskindiskmedel – på vissa håll hade det räckt med en fjärdedels dos – vilket leder till för stora inköp och utsläpp samt onödiga reparationer.

Marianne Sjöberg på vitvaruföretaget Svesjös i Göteborg, säger till DN att ”vart tredje jobb vi åker ut på hade kunnat undvikas” och beskriver ett typiskt samtal enligt följande: Vår maskin står bara och brummar, säger kunden och då handlar det nästan alltid om överdosering, och att diskmaskinen ”kloggar igen” och svämmar över. Marianne uppskattar att tre av tio utryckningar är av denna typ.

I Sverige har vi över lag mjukt vatten, med låga halter av kalk och andra mineraler, vilket betyder att medlen vi använder vid disk och tvätt inte behöver kapsla in de partiklarna först, utan kan gå loss direkt på smutsig disk och fläckade kläder, skriver DN, och förklarar att de kompakta maskindiskmedlen i tablettform inte går att anpassa, varför det ofta blir fel – och mest fel blir det i Göteborg.

– Vi mäter vattnets hårdhet enligt tyska hårdhetsgrader. Gotland och Öland har riktigt hårt kalkrikt vatten och ligger ofta mellan 8 och 18. Stockholm har mjukt vatten på 4-6. Göteborg har ännu mjukare, ofta under 3, säger Anders Finnson, miljöexpert på branschorganisationen Svenskt Vatten, som samlar de kommunala VA-verksamheterna i Sverige, till DN.
Göteborgarnas disk hade egentligen bara krävt en fjärdedel så mycket medel som det finns i en vanlig tablett. Att tabletterna inte går att anpassa är ett välbekant bekymmer för vitvarutillverkarna.

– Det har varit problem i flera år. Inte bara för att Sverige överlag har mjukt vatten, utan också för att våra maskiner har blivit mer energieffektiva, och då behövs inte lika stor dos diskmedel, säger Matts Spångberg, VD APPLiA – Home Appliances Sweden, till DN.

Matts förklarar vidare att på 90-talet förbrukade en normal maskindisk mellan 25 och 40 liter vatten. Idag är det nere på mellan 8 och 15 liter. Den mindre vattenmängden har svårt att skölja bort för stora mängder rengöringsmedel.

– Det vi rekommenderar är att ibland köra maskinerna tomma eller med rengöringstabletter, på hög temperatur, för att rensa bort rester innan de blir till problem, säger Matts Spångberg till DN.

Anna Melvås är ansvarig för rengöringsprodukter på Kosmetik och hygienföretagen, och hon förklarar i artikeln att de medel som säljs på den svenska marknaden ska vara anpassade för svenskt vatten. Hon berättar också att det för flera år sedan genomfördes ett EU-projekt för tvättmedel som ledde till instruktioner på paketen, men hon vet inte varför diskmedelstillverkarna inte följt efter.

– Tabletterna är lösliga i vatten och ska inte sätta igen maskinerna, men vi får ta till oss av detta och se om produkterna kan justeras på något vis. I dagsläget är de inte gjorda för att man ska dela dem, säger Anna Melvås till DN.

Ett sätt att undvika problemet är att inhandla en självdoserande diskmaskin
Självdoserande tvättmaskiner är relativt vanligt idag, och det finns faktiskt ett antal självdoserande diskmaskiner att tillgå på marknaden – fler modeller lär dyka upp i butikerna inom en icke oöverskådlig framtid.

– Manuellt är inte bra. Till exempel så ersätts manuell dosering mer och mer av automatisk dosering av tvättmedel i både större tvättstugor i flerbostadshus och i de svenska hemmens tvättmaskiner – detta av uppenbara miljö- och hållbarhetsskäl. Vi ser en liknande utveckling i framtiden även för diskmaskiner. Intelligent teknik är klokare, säkrare och mer precis än vi ofullkomliga människor när det gäller exempelvis dosering av tvätt- och diskmedel, kommenterar Kent Oderud, Ordförande APPLiA – Home Appliances Sweden, artikeln.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone