Samsung lanserar SmartThings i Sverige

Samsung-SmartThings

Samsung meddelade 25 juni att de lanserar SmartThings i Sverige, och berättar att navet i lösningen är nya Smart Hub V3 som enkelt installeras och sedan kopplar samman produkter, såsom telefoner, surfplattor, vitvaror, smart TV:s, ljudanläggningar, element och belysning. Med hjälp av hubben, tillsammans med de smarta sensorerna och vägguttagen i Samsungs serie SmartThings, kan dina favoritprodukter enkelt styras och automatiseras via SmartThings-appen, och med nya Smart Hub V3 kan du skapa så kallade scenarios och koppla samman flera enheter så att de samverkar tillsammans, berättar företaget, och förklarar att det innebär att du exempelvis kan kombinera musik och ljus eller på förhand ställa in belysningen i rummet så att det blir som du vill ha det när du exempelvis tittar på TV.

– Med SmartThings vill vi underlätta människors vardag, hjälpa dem spara tid och energi och bidra till ett tryggare och mer hållbart liv. Jag använder SmartThings-appen bland annat för att i förväg värma upp min sommarstuga till rätt temperatur innan jag kommer dit. En bra start för att komma igång är att öppna SmartThings-appen och se hur många smarta produkter som redan finns i hemmet. Många har säkert fler smarta produkter hemma än de tror, säger Oscar Nöjd, affärsutvecklingschef på Samsung IM i Norden.

I Samsungs produktserie SmartThings ingår en rad olika sensorer, kameror och enheter som skall göra vardagen enklare. Med SmartThings kan man till exempel få ett meddelande på sin mobil eller TV när tvätten är klar eller bestämma att belysningen automatiskt anpassas till en viss nivå när man kommer in i köket på morgonen, berättar Samsung, och förklarar att i SmartThings ingår även smarta vägguttag som gör att man kan inkludera enheter som använder vägguttag i sitt smarta hem, vilketr innebär att man exempelvis kan se till att kaffebryggaren stängs av automatiskt när man stänger igen ytterdörren och lämnar huset.

Nya Smart Hub V3 och SmartThings-serien stödjer båda nätverksstandarderna ZigBee och Z-wave vilket gör att de fungerar med de flesta smarta produkter. Samsung SmartThings är ett av de största öppna ekosystemen för IoT på marknaden och har stöd för fler än 4000 produkter från fler än 50 andra varumärken, meddelar företaget, och berättar att i SmartThings-appen kan man koppla ihop dessa produkter och skapa scenarios som kombinerar de smarta produkternas funktioner – på så sätt kan man testa sig fram och koppla samman så många eller så få enheter som man känner att man behöver och skapa en individanpassad smarta-hemmetlösning som möter just sina behov.

– Vi tror att öppenhet och samarbete är en förutsättning för innovation och utveckling. SmartThings är därför ett öppet ekosystem där du som användare kan koppla samman en lång rad produkter från Samsung, men också andra varumärken. Med SmartThings-appen blir det enkelt att få en överblick och få alla dina smarta produkter att underlätta din vardag, säger Oscar Nöjd.

Med SmartThings kan användaren alltid känna sig trygg eftersom de produkter som kan kopplas till Smart Hub, från Samsung eller andra tillverkare, gör det via Zigbee eller Z-Wave och följer de säkerhetsstandarder som är satta av Zigbee Alliance och Z-Wave Alliance, berättar Samsung. Smarta produkter kan även kopplas till SmartThings via ett lokalt nätverk (LAN) eller via en Moln-till-Moln-lösning men i dessa fall krävs en integrering och certifiering mot Samsung SmartThings. Smart Hub har dessutom flera säkerhetslager i själva hubben där det första lagret är ett hårdvarulager precis som i Samsungs telefoner – detta innebär att bara den person som äger produkterna kommer åt data kopplat till dessa, anger Samsung.

SmartThings-appen fungerar med både Android och iOS och kan laddas ner gratis från Google Play eller App Store.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone