Vem levererar den bredaste spisen?

Bolinders-Gjutjarnsspis

Jo, det gör, eller snarare gjorde, Bolinders Verkstadsaktiebolag i Stockholm. Bilden visar en gjutjärnsmodell som är över 4,5 meter bred och som byggdes för det kök som iordningställdes för kronprinsparet Gustav (V) och Victoria på Tullgarns Slott. Här tillredde köksmästaren Paul Arbin, som tjänstgjorde hos kungen från 1926 fram till kungens bortgång 1950 sin sagolika Tullgarnspaj som ofta åts av de kungliga i samband med utflykter och en del mer privata fester. Receptet finner du här. OBS: Varning för smör- och gräddchock!

Bolinders grundades redan 1844 i Stockholm under namnet J & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad och fann sin plats på Kungsholmen i Stockholm, och utvecklades snabbt till ett av landets främsta exportföretag. Från tidig ålder producerades gjutjärnsspisar, kaminer, stekpannor, grytor, våffeljärn och köttkvarnar samt ångmaskiner. Senare tillkom motorer i alla dess former; till exempel båtmotorer till bland annat fiskebåtar över hela världen. I början av 30-talet delades företaget upp i Bolinders Fabriks AB med säte i Kallhäll och en annan del fusionerade med Munktells Verstäder i Eskilstuna och kom att bilda Bolinder-Munktell AB (traktorer, skördetröskor med mera). I Kallhäll fortsatte produktionen av bland annat gjutjärnsspisar. Efter andra världskriget startade här också produktionen av elspisar, kylskåp och diskmaskiner. Produktionen höll igång till 1956 då det Wallenberg-kontrollerade AB Electroskandia och sedan Svenska Maskinverken i Södertälje övertog verksamheterna.

Bredaspisar-MieleSmeg

Breda spisar 2019
– Utbudet av breda spisar utöver de tidigare standardmåtten växer numera i Sverige och även om vi inte har någon specifik statistik mer än “spisar > 60cm” så ser vi att snittpriset ökar för dessa, vilket indikerar att segmentet “Range Cookers” ökar, säger Tobias Gullberg, ansvarig för Branschkansliets Marknadsinformation AB.

Och segmentet lär ha en stadig tillväxt då fler leverantörer numera erbjuder dessa spisar. Det rör sig om spisar i lyxklass med mängder av funktioner och moderniteter – men inga som är närmare fem meter breda som på Tullgarns Slott.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone