Brygg kaffe som proffsen med Wilfa Performance

Wilfa-Performance_WSPL-3B

Vi svenskar dricker i genomsnitt 8,2 kilo kaffe per person varje år och så många som 82 procent av oss dricker kaffe i en eller annan form, meddelar Wilfa, och undrar om människor i allmänhet har koll på vad det egentligen är som skiljer mellan ett medelmåttigt bryggt kaffe och ett kaffe av högsta klass.

Med rätt kaffebryggare och rätt teknik får du godare kaffe. Det vet norska Tim Wendelboe, tidigare guldmedaljör i World Barista Championship. Nu har han hjälpt Wilfa att utveckla en ny och bättre kaffebryggare, som tar till vara på kaffets fulla potential, från första till sista droppen, meddelar företaget.

Många faktorer påverkar hur en kopp nybryggt kaffe smakar. Allt från råvara och teknik till handhavande spelar roll.

– Alla kaffebryggare är inte lika bra, en del är mindre bra, en del är bra. Wilfa Performance är den bästa, med den skapas en bättre smakupplevelse, säger Tim Wendelboe, som arbetat professionellt med kaffe i 20 år.

Rent vatten – från en ren behållare
En av utmaningarna med kaffebryggare är att hålla dem rena. Många använder karaffen för att fylla på vatten. Kaffe innehåller olja så även om man inte ser att karaffen är smutsig så följer kaffepartiklar och olja med i det nybryggda kaffet – och skapar sämre smak.

– Wilfa Performance har en avtagbar vattentank som man enkelt kan fylla på med rent, syrerikt och färskt vatten. Den har också ett volymmått så att man exakt kan mäta upp hur mycket kaffe man ska ha till mängden vatten för att få rätt smak, säger Tim Wendelboe.

Ett problem med traditionella kaffebryggare är att överblivet vatten (upp till 1,5 dl) blir kvar i systemet efter man bryggt en omgång kaffe. Det resulterar i att man brygger sitt kaffe på gammalt vatten vilket i sin tur kommer att ge en bismak på det nybryggda kaffet.

I Wilfa Performance finns det en inbyggd vattenpump som alltid tömmer bryggaren till sista droppen, så att inget vatten finns kvar i systemet. Varje gång man ska brygga kaffe kan man därför vara säker på att man brygger sitt kaffe på fräscht vatten – direkt från kranen. Gammalt vatten som ligger kvar i systemet är också syrefattigt, vilket försämrar frigörandet av kaffets aromer.

Rätt temperatur – under rätt tid
Andra utmaningar som Wilfa Performance råder bot på är optimal temperatur från första droppen vatten, och likaså själva tiden som vattnet har kontakt med kaffet, meddelar företaget, och berättar att för att smakerna ska frigöras maximalt behöver vattnet hålla en temperatur på 92 till 96 grader. Går temperaturen under blir kaffet surt. Dessutom ska det heta vattnet och kaffepulvret ha kontakt i 4 till 6 minuter innan processen är klar. På filterhållaren finns därför en flödeskontroll. Oavsett vilken mängd kaffe som ska bryggas så ska kontakttiden mellan kaffet och vattnet alltid vara densamma. Ska man brygga en mindre mängd kaffe behöver alltså vattnet droppa långsammare, medan om man brygger en större mängd ska det droppa fortare så att tiden blir den rätta.

– Man vill ha optimal tid för kontakt mellan vattnet och kaffepulvret för att få rätt smaksättning. Tar det för lång tid kommer kaffet att smaka bittert. Det undviker vi med Wilfa Performance, säger Tim Wendelboe.

Temperaturen måste vara jämn från första till sista droppen vatten för att frigöra den fulla aromen från kaffet, något som Wilfa anger att den nya bryggaren garanterar.

– När jag hjälpte Wilfa att utveckla sin kaffebryggare Performance ville vi tillsammans skapa den bästa möjliga. Och det har vi lyckats med, säger Tim Wendelboe.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone