Gasspisar – för hem och fritidshus

Bertazzoni-Gasspisar

Fristående spisar i storleken 60 till 120 cm utgör sedan närmare 140 år basen i Bertazzonis utbud, och majoriteten av dem är gasspisar – det bästa valet för såväl hem som fritidshus, av flera anledningar, anger företaget, och berättar att de flesta restauranger och kockar föredrar gasspis framför induktion och det beror framförallt på att man får ett bättre stekresultat med gas, eftersom effekten är högre och man kan finjustera värmen helt steglöst. Man ser dessutom direkt på lågan, istället för på en siffra på en display, vilken värme man har.

En annan fördel med gasspis är att den förbrukar mindre energi än en elspis, som är den apparat i hemmet som drar klart mest ström. Ugnen är vanligtvis elektrisk även i gasspisarna (även om det finns modeller med gasugn också) men en ugn förbrukar inte alls lika mycket energi som en häll. Ytterligare en fördel med gasspis är att man kan använda alla typer av kastruller, pannor och grytor, medan man med induktion endast kan nyttja magnetiska kärl. Och skulle en kastrull vara bucklig eller ha ojämn botten spelar det med gasspis ingen roll – den fungerar lika bra ändå.

Brett utbud
Bertazzoni erbjuder 22 gasspisar i olika färger och utföranden, i storlekarna 60, 90, 100 och 120 cm – sammanlagt blir det 78 olika varianter. De finns med enkel eller dubbel ugn, och i storleken 60 cm finns det förutom elektrisk ugn även gasugn.

Bertazzoni berättar att alla deras gasspisar är försedda med högeffektiva brännare med mycket snabb justering av värmen. ”Dual wok”-brännaren skall garantera hög effekt med bästa precision och en wokpanna fungerar perfekt på gasspis, medan den inte fungerar alls på induktionshäll på grund av att den inte har platt botten.

Säkerhet och förbrukning
Alla gasspisar från Bertazzoni har en säkerhetsspärr som innebär att gas endast kan strömma ut när det finns en låga. Om man inte har gas indraget i hemmet kan man ansluta gasspisen till en gasoltub, och den räcker ungefär ett kvartal (givetvis beroende på hur mycket man använder gasspisen). Att ha en extra gasoltub hemma är smart, och vill man undvika att behöva byta gasoltub mitt i matlagningen kan man installera två gasoltuber och när nummer ett tar slut börjar nummer två användas. Observera att man alltid skall använda en auktoriserad gasinstallatör vid installation av gasprodukter.

– Att laga mat med en gasspis, med vackert blått och orange sken från lågorna är en speciell känsla, och att spisen ser bra ut i köket är inte oväsentligt. En gasspis är det ultimata i hemmet, men även i fritidshuset, där man kanske inte har möjlighet att installera induktion på grund av att strömmen inte räcker till. Och med gasspis kan man alltid laga mat, även om strömmen går, säger Peter Ericsson, General Manager Bertazzoni Norden.

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone